Dacă ajungeţi în Podişul Moldovei, un obiectiv ce nu trebuie ratat este Podgoria Cotnari. Situată la nord-vest de oraşul Iaşi, podgoria este cel puţin la fel de veche ca şi capitala Moldovei. Condiţiile naturale ale acesteia sunt favorabile soiurilor deosebite de vin. Solul calcaros şi minunatul efect al „mucegaiului nobil” (Botrytis cinerea), alături de recoltatul selectiv al strugurilor stafidiţi, contribuie la calitatea unică a vinului de Cotnari. În peisajul vitivinicol românesc, podgoria aceasta este, incontestabil, una dintre cele mai importante. Perla Moldovei şi a ţării, vinul de Cotnari, a stat la masă cu voievozi, împăraţi şi regi, mari demnitari, patriarhi şi mitropoliţi, doamne şi domniţe.
Vinul lui Ştefan cel Mare
Sortimentele podgoriei sunt constituite din cele mai vechi timpuri, de pe vremea lui Ştefan cel Mare (1457-1504), când din cele patru soiuri autohtone – Grasa de Cotnari, Feteasca Albă, Frâncuşa şi Tămâioasa Românească – se făcea un singur vin. Astăzi ne putem bucura de cele patru soiuri separat. De exemplu, Grasa de Cotnari este un vin superior alb, de desert, demisec sau licoros, cu un conţinut mare de zahăr, de aproximativ 240 de grame pe litru şi o tărie care depăşeşte uneori 15 grade. Şi pentru a simţi cu adevărat legenda locului şi plăcerea vinului, putem vizita combinatului modern de la Cotnari, vechile crame, precum şi castelele de la Cârjoaia şi Paraclis, ruinele de la Palatul Hârlău, construit în timpul lui Ştefan cel Mare, sub domnia căruia podgoria a cunoscut prosperitatea.
Târg de vinuri
În perioada 11-13 martie, producători, distribuitori şi importatori de vinuri premium din România, dar şi producători din străinătate îşi dau întâlnire la Târgul Internaţional de Vinuri GoodWine. Evenimentul, ajuns la a cincea ediţie, se va desfăşura în acelaşi loc ca şi ediţiile precedente, la World Trade Plaza