Importatorii de „spice-uri“ se folosesc de societăţi comerciale care, în realitate, sunt doar căsuţe poştale de tip offshore. Ofiţerii de la Crimă Organizată ştiu cum ajung etnobotanicele în ţară, dar susţin că nu pot controla fenomenul.
Gălăţeanul Alin Rotaru (28 de ani), patronul celui mai important distribuitor de produse etnobotanice din România - Spice Shop SRL - a afirmat deseori că marfa lui e de provenienţă SUA şi are toate acreditările Agenţiei Americane Antidrog (DEA - considerată cea mai importantă organizaţie în domeniu din lume). Mai citeşte şi: Bază de date cu consumatorii de etnobotanice Dezvăluiri şocante/Vezi aici cât de simplu poţi pune mâna pe droguri fără ca poliţia să te poată sancţiona sau aresta CARTELUL ETNOBOTANICELOR. Drogurile sunt trimise în România de firme-fantomă. Vezi aici cum funcţionează filiera.
În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Potrivit celor de la Combaterea Crimei Organizate, aceste „firme furnizoare" invocate de Alin Rotaru sunt doar nişte căsuţe poştale, prin care se distribuie corespondenţa. De fapt, afacerea foloseşte un sistem de offshore-uri (firme înfiinţate în „paradisuri fiscale", în ţări care nu percep impozite pentru activităţile comerciale) pentru a face pierdută urma banilor, dar şi a provenienţei substanţelor.
China, principalul furnizor
Raportul înaintat Guvernului, zilele trecute, de Brigada de Combatere a Crimei Organizate Galaţi a scos la lumină faptul că majoritatea etnobotanicelor sunt aduse în special din China. „Aceste produse sunt din China, pe filiere ocolitoare, care implică folosirea unor firme-paravan din zone fără fiscalitate, în special din Cipru", se precizează în raport.
Tot acolo se mai precizează că 99% din tranzacţii se derulează on-line, prin site‑uri de toate felurile şi chiar prin diferitele canale de comunicare de tip socializare, cum ar fi Facebook