"M-am prezentat la un angajator care avea posturi libere, i-am expus studii, experienţă etc, în timp ce el lucra ceva şi nu mă privea. La sfârşit a întrebat: ce vârstă aveţi? 45. Ce credeţi că a spus? Pentru dumeavoastră nu mai avem nimic. Scurt".
Cuvintele de mai sus îi aparţin unui cititor Realitatea.net, care semnează un comentariu cu numele "om bătrân".Din păcate, şomerii de peste 45 de ani sunt refuzaţi constant la angajare, li se închid toate uşile în nas pe motiv că sunt "prea bătrâni".
"Ce trebuie să facă un om trecut de 50 de ani ca să găsească de lucru", întreabă deznădăjduit un candidat, Tiberiu E., pe forumul Bestjobs.ro. "Am 42 de ani, am fost la diverse interviuri şi am depus o sumedenie de CV-uri. În momentul când aud de vârstă, angajatorii parcă înebunesc. Nu mai contează nimic altceva", spune şi Elena B.
"Am fost pusă în situaţia penibilă de a asculta o discuţie între doi "patroni" care îmi comentau chiar în faţa mea vârsta. Se certau pentru că unul dintre ei vroia o angajată mai tânără. Am fost indignată pentru că activitatea mea de 20 de ani de muncă în domeniu nu a contat nici măcar o secundă", spune un alt comentariu.
"Am 47 de ani şi nu găsesc nimic de lucru, am fost la interviuri peste interviuri şi pentru ce m-am zbătut, ca să fiu umilită şi batjocorită cum nu am fost niciodată în 20 de ani de muncă. Auzi.. eşti prea bătrână pentru postul ăsta... până la 63 de ani ce fac... fur, cerşesc, dau în cap?", se plânge şi Constanţa E.
Şomajul pe termen lung este stigmatul persoanelor în vârstă. Mai mult de jumătate (55%) dintre şomerii de peste 50 de ani se află de peste 6 luni în această situaţie.Rata de ocupare la această vârstă este de 47%, mult sub media generală de 60%.
Din totalul de 680.000 de şomeri înregistraţi în septembrie 2010, nu mai puţin de 361.000 aveau peste 40 de ani (deci 53% dintre şomeri), iar pe