La aproape douăzeci de ani de la debutul procesului de restituire a proprietăţilor confiscate de comunişti, autorităţile au admis, ieri, că modalitatea prin care statul român a încercat să rezolve această problemă a fost un eşec.
Declaraţia a venit din partea minis-trului Justiţiei, Cătălin Predoiu, prezent, ieri, la o conferinţă pe tema restiturii proprietăţilor şi a acordării compensaţiilor băneşti, la care au participat oficiali din fostele state comuniste şi reprezentanţi ai Consiliului Europei. Ministrul Justiţiei a criticat, ieri, instabilitatea politică din care a rezultat instabilitatea legislativă în domeniul restituirii proprietăţilor, pe care o consideră principala cauză pentru eşecul ţării noastre în problema restituirii proprietăţilor confiscate în timpul regimului comunist.
"În opinia mea, restituirea proprietăţilor a constituit o datorie morală şi în majoritatea statelor fost comuniste acest demers a fost iniţiat cu bună credinţă", a spus, ieri, Cătălin Predou, adăugând: " În România, însă, tehnica rezolvării problemei despăgubirilor a comportat mari dificultăţi. Modalitatea prin care statul român a încercat să rezolve problema despăgubirilor a fost un eşec, determinând multe probleme şi justiţiabililor, dar şi procesului judiciar şi a afectat imaginea României".
Pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) se află, în prezent, 2.000 de dosare în care statul român este dat în judecată în problematica despăgubirilor. Numărul mare al dosarelor a determinat CEDO să pronunţe, în vara anului trecut, o hotărâre-pilot, prin care a dat 18 luni autorităţilor noastre ca să modifice legislaţia privind restituirea proprietăţilor. Oficialii noştri au constituit un grup de lucru interministerial cu scopul să găsească soluţii la problema despăgubirilor. Ţara noastră a fost condamnată, deja, în 200 de dosare, de către CEDO.
"Grupul i