Unda de şoc a revoluţiilor zgâlţîie tot mai puternic lumea arabă.
În Bahrein, situaţia s-a agravat brusc. Armata i-a dislocat pe cei câteva sute de manifestanţi din Piaţa Perlei, în centrul capitalei Manama. Trupele speciale i-au atacat pe protestatari fără somaţie, cu gaze lacrimogene, dar şi, potrivit unor surse ale opoziţiei, citate de presa franceză, cu gloanţe de cauciuc şi chiar gloanţe cu fragmentaţie. Patru oameni au fost ucişi, iar 95 răniţi, potrivit opoziţiei.
Manifestanţii ocupau de marţi Piaţa Perlei, rebotezată de ei Tahrir ca omagiu faţă de revoluţia din Egipt, după ce doi tinerii şiiţi fuseseră ucişi într-o prim miting luni. Micul regat din Golf este guvernat de o dinastie sunită, în vreme ce populaţia este în proporţie de 70% şiită. Zeci de blindate ale armatei sunt staţionate împrejurul pieţei.
Ministerul de Interne a încercat să-şi justifice intervenţia în forţă: “Forţele de ordine au epuizat toată căile de dialog”. Unii dintre manifestanţi ar fi “părăsit de bună voie locul, alţii însă au refuzat să se supună legii”.
“Acest atac sălbatic va avea repercusiuni catastrofale asupra stabilităţii din Bahrein”, a declarat opoziţia.
Numărul morţilor în urma protestelor lansate pe Facebook ajunge astfel la şase. După moartea primilor doi, ministrul de Interne îşi ceruse iertare şi promisese arestarea responsabililor din rândurile forţelor de ordine. Regele însuşi se arătase dispus să implementeze reforme substanţiale.
“Ziua Mâniei” împotriva lui Gaddafi
În Libia, joi este ziua adevărului pentru opozanţii regimului colonelului Gaddafi, aflat de 42 de ani în fruntea ţării. Ei au făcut un amplu apel la o Zi a Mâniei. Joi se împlinesc cinci ani de la violenţele din Bengazi, unde poliţia a dispersat o demonstraţie, ucigând mai multe persoane care atacaseră consulatul italian. De miercuri, în Bengazi au avut loc mai multe c