Alertat în ultima vreme de serviciile de informaţii despre o multiplicare şi o înăsprire a revendicărilor musulmanilor din Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozy a decis să se ocupe mai îndeaproape de această chestiune sensibilă. Înainte însă de a lua măsuri concrete, cel mai probabil la toamnă, şeful statului a decis să organizeze o convenţie consacrată "locului religiilor în societatea franceză".
În opinia analiştilor, acest dosar va figura la loc de frunte începând cu această toamnă. Momentul, trebuie precizat, nu e ales la întâmplare, el survine cu doar şase luni înainte de alegerilor prezidenţiale din primăvara viitoare. Nicoals Sarkozy şi-a propus să fixeze noi măsuri privind laicitatea în Franţa şi locul islamului în această ţară, islam care este să nu uităm a doua religie practicată aici.
Pentru a da startul acestei reflecţii, nimic mai bun decât un colocviu organizat pe 5 aprilie de partidul prezidenţial conservator, UMP. Formula aleasă de şefului statului la recenta sa intervenţie televizată descrie cel mai bine starea de spirit a lui Sarkozy : el doreşte "un islam al Franţei" dar nu "un islam în Franţa".
După dezbaterea privind burqa - vălul islamic integral, interzis prin lege în locurile publice - liderul francez ar dori acum să se ocupe de rugăciunea în stradă si despre apelurile la rugăciune. Două teme sensibile care au fost puse pentru prima dată în discuţie de Marine Le Pen, noua lideră a extremei drepte şi potenţial adversar periculos pentru Sarkozy la prezidenţialele de anul viitor.
Speriat de sondajele tot mai favorabile liderei Frontului Naţional, partidul lui Le Pen, şeful statului e de părere că această chestiune a laicităţii - înscrisă în Constituţia franceză - nu trebuie lăsată doar pe mâna extremei drepte. În aceste sens se va evoca chestiunea numărului de musulmani din Franţa - cifra nu este oficial cunoscută ar