Publicaţiile motivaţionale se vând bine, deşi scepticii spun că ele le dau speranţe false celor care îşi doresc să obţină fericirea „în câţiva paşi“. Unii cred în ele, alţii - nu. Specialiştii spun că trebuie să ştii ce cărţi de dezvoltare personală să alegi. Pentru a vedea rezultatele, trebuie să aplici ceea ce citeşti, mai recomandă ei.
Cătălina B., din Bucureşti, citeşte cărţi motivaţionale de câţiva ani. „Am început să citesc acest tip de cărţi la îndrumarea managerilor mei. Am citit despre cum să-i influenţezi pe cei din jur, despre body-language, despre deprinderea abilităţilor de a-i motiva pe cei din jur, despre cum sa te cunoşti mai bine pe tine şi despre cum te percep cei din jurul tău", povesteşte tânăra de 27 de ani. Cătălina spune că aceste cărţi au ajutat-o, pentru că astfel şi-a identificat multe dintre punctele forte sau dintre cele slabe. „Şi asta a adus un plus în relaţiile personale şi profesionale", recunoaşte ea.
Tânăra dă şi câteva exemple concrete. „Am învăţat trucuri care mă ajută în carieră: pentru prezentări ştiu că trebuie să beau foarte multă apă înainte şi să respir adânc, ca să nu vorbesc prea repede, sau că trebuie să accentuez consoanele", adaugă ea. Cătălina a citit şi o serie de cărţi despre nutriţie, dar şi publicaţii cu sfaturi de la psihologi. Ea spune că toate au ajutat-o să-şi „construiască" un anumit stil de viaţă.
Nişate pe domenii
La fel ca ea, multe alte persoane aleg, atunci când intră într-o librărie, cărţi despre cum să atingi succesul în viaţă şi în afaceri dacă urmăreşti câţiva paşi simpli. „Cele 100 de secrete ale oamenilor de succes", „AND-ul succesului. Să ştii ce vrei ca să obţii ce-ţi doreşti", „Cum să construieşti relaţii de afaceri în 90 de secunde" sau „Fă saltul! Cum să spargi tiparele care te împiedică să te dezvolţi" sunt doar câteva dintre titlurile pe care doritorii le găsesc în ofe