* Producătorii din China ai computerelor şi gadgeturilor create de celebra firmă din SUA au fost acuzat de abuzuri împotriva angajaţilor, dar compania Foxconn (unde s-au sinucis zece angajaţi în 2010) a acceptat recomandările Apple privind îmbunătăţirea condiţiilor din fabrici
Angajaţi minori, care muncesc peste 60 de ore pe săptămână, în condiţii toxice şi care nu o dată ajung să se sinucidă. Aceasta este cruda realitate din interiorul unora dintre firmele chineze, partenere ale Apple Computer, a relevat un raport al companiei din SUA (Apple and Supplier Responsibility), în care denunţă anumite practici şi demască firmele cu care a încetat relaţiile contractuale.
În 2010, furnizorii Apple din China au pus compania în faţa unei crize de imagine care afecta, de regulă, branduri din lumea modei - ale căror obiecte vestimentare sunt, foarte adesea, realizate cu costuri mici, prin exploatarea muncii copiilor.
Doar în cazul unuia dintre cei mai mari furnizori, Foxconn - firmă chineză din domeniul electronicii, cu 920.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de trei miliarde USD în 2010 - s-au constatat zece sinucideri în rândul angajaţilor.
"Plase anti-sinucidere" în jurul fabricilor
Apple l-a trimis în China pe unul dintre înalţii responsabili din managementul companiei, Tim Cook (chief operational officer - COO), în fruntea unei echipe de specialişti în prevenirea sinuciderilor. Aceştia au angajat psihologi locali şi au pus la punct un centru de asistenţă psihologică pentru angajaţi, deschis non-stop.
Pentru mai multă singuranţă, clădirile fabricilor au fost înconjurate de "plase anti-sinucidere", cu scopul de a preveni "sinuciderile impulsive". În scurt timp, planurile au dat roade, iar "răspunsul Foxconn cu siguranţă a salvat vieţi", a apreciat Cook la întoarcerea din China.
Graţie faptului că s-a supus directivelor partenere