Clădirea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, care s-ar putea prăbuşi în cazul unui cutremur puternic, va intra într-un amplu proces de reabilitare în perioada următoare, în urma unei investiţii de peste 2,5 milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a semnat, joi, în clădirea muzeului, ordinul de începere a lucrărilor la acest obiectiv, care va fi reabilitat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, valoarea totală a investiţiei fiind de peste 2,5 milioane de euro.
"Acesta reprezintă un pas important pentru reabilitarea Zonei Penisulare a Constanţei, în care se află şi această clădire. Începem, în mod simbolic, prin reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie. Este un proiect la care lucrăm de doi ani, iar dacă nu l-am consolida nu am putea să mai facem nicio investiţie în muzeu pentru că orice mişcare seismică, orice accident ar putea duce la prăbuşirea clădirii", a afirmat Nicuşor Constantinescu, care a precizat că intenţionează în perioada următoare reabilitarea întregului centru istoric al oraşului.
Clădirea muzeului este încadrată în clasa de risc seismic I.
Prin realizarea lucrărilor de consolidare a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie se va reface şi suplimenta structura de rezistenţă a imobilului, în scopul aducerii la un nivel care să corespundă normelor tehnice în vigoare. Soluţiile de consolidare prevăd introducerea de pereţi structurali de beton armat pe toată înălţimea clădirii, până la fundaţii (aproximativ 35 de metri înălţime). Pe lângă consolidarea pe direcţie verticală este necesară şi realizarea uniu planşeu general de beton armat pentru mansardă deoarece în timpul cutremului din 4 martie 1977 aceasta a fost serios avariată.
Durata de realizare a lucrărilor este de 7 luni, iar în această perioadă