Centrul comercial City Mall din Bucureşti, intrat în faliment la sfârşitul anului trecut, va fi scos la licitaţie pe data de 31 martie la un preţ de pornire de 33 de milioane de euro, cu 70% mai mic faţă de tranzacţia din urmă cu patru ani, când grupul australian APN European Retail Trust a plătit peste 100 mil. euro pentru mallul din zona Eroii Revoluţiei.
Cu alte cuvinte, şi băncile - UniCredit şi Bancpost -, care au o expunere de 40 de milioane de euro pe acest proiect, şi-au asumat o pierdere potenţială de aproape 20%, în timp ce restul creditorilor firmei Victoria Holding, proprietarul City Mall, probabil nu îşi vor mai recupera niciun eurocent.
Mallul a intrat în faliment având datorii de 75 de milioane de euro, în afara băncilor principalii creditori fiind australienii de la APN care au finanţat activitatea mallului prin intermediul mai multor împrumuturi.
"Caietele de sarcini vor fi scoase la vânzare la începutul lunii martie, iar pentru a participa la licitaţie trebuie depuse garanţii de 5% sau 10% din preţul de pornire, încă nu am hotărât valoarea. Sunt în jur de zece investitori interesaţi, care merg în mall şi analizează, dar nu a venit deocamdată niciunul să oferteze. Oricum, sunt foarte optimist că se va vinde rapid", a declarat pentru ZF Radu Lotrean, partener al Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul judiciar al City Mall.
Licitaţia va fi cu strigare competitivă, preţul de pornire fiind aprobat de comitetul creditorilor. Casa de Insolvenţă Transilvania lucrează cu firmele Coldwell Banker, Colliers şi CB Richard Ellis pentru găsirea unor investitori interesaţi de achiziţia centrului comercial.
Dacă proiectul ar fi vândut la un preţ de 33 de milioane de euro, pentru obţinerea unui randament anual de 10% cumpărătorul ar trebui să închirieze mallul la un nivel mediu de 15-16 euro/metrul pătrat, luând în calcul un grad