Fermele de dimensiuni mici, ce abundă în peisajul autohton, subvențiile reduse și randamentul scăzut sunt marile probleme ale agriculturii, cu efecte directe în prețurile alimentelor.
După prețul petrolului și al carburanților, prețul alimentelor este cel mai important subiect al începutului de an. Seceta și incendiile din Rusia, inundațiile din Australia sau cultivarea terenurilor agricole pentru cereale utilizate în industrie sunt motivele pentru care alimentele s-au scumpit peste tot în lume.
Cu toate acestea, este greu de crezut că ineficiența agriculturii românești poate fi pusă pe seama evenimentelor externe. Iar ineficiența se traduce prin produse mai scumpe, deoarece una e să obții, la aceleași costuri, o tonă de cereale la hectar și alta, trei tone. Conform datelor NaanDanJain România (NDJ), 85% din suprafața cultivabilă a țării este împărțită în ferme de mici dimensiuni, de unu până la cinci hectare.
Irigațiile sunt aproape inexistente
Date fiind evoluțiile climaterice, principala cauză a creșterii prețurilor pe piețele internaționale în ultimele șase luni, ne punem întrebarea cum va fi 2011. „Nu putem spune cum va fi anul în curs decât după ce trecem peste sezonul agricol din emisfera nordică, adică pe la jumătatea anului“, spune Martin Schuldt, director general al Cargill România.
Deocamdată, cel puțin, 2011 pare a fi bun pentru culturile agricole. Eficiența însă se măsoară și în irigații. „În România, conform datelor oficiale, există 2,96 milioane hectare neirigate, comparativ cu 300.000 de hectare irigate (scriptic)“, spune Ileana Stanciu, director general al NaanDanJain, furnizor de sisteme de irigații. Situația este chiar mai gravă decât pare. „Anul trecut, s-au irigat 70.000 de hectare, în condițiile în care în 2009 suprafața era de 600.000 de hectare“, susține Viorel Nica, președintele Ligii Utilizatorilor de Apă pen