Vă invit astăzi într-o călătorie fascinantă, în lumea sosurilor thailandeze, alături de Lidia Iancu. Adevărate delicii culinare pentru cunoscători (fiecare dintre ele însoţesc un anumit fel de mâncare), sosurile sunt sănătoase, naturale şi foarte aromate. „Pentru că doream să oferim oamenilor ceva aparte faţă de ceilalţi proprietari de restaurante, ne-am oprit la bucătăria thailandeză. Recomand, în general, mâncarea asiatică atât pentru lejeritatea şi aromele perfecte, cât şi pentru sănătate, deoarece conţine ingrediente care detoxifică organismul”, îşi începe povestea Lidia. Apetitul pentru bucătăria thai i-a fost deschis de partenerul ei, care a şi iniţiat-o în prepararea acestor bucate şi, ca să înveţe de la cunoscători, a plecat în Thailanda, aici gătind timp de şase luni reţete thai în restaurantul unei cunoştinţe din Chiang Mai. La întoarcerea în ţară şi-a deschis propriul restaurant, Thai Moods, în inima Bucureştiului.
Arome proaspete
„Un singur cuvânt caracterizează mâncarea thailandeză – îmi spune Lidia – perfecţiunea.” Cunoscătorii spun că ingredientele folosite în această bucătărie sunt miraculoase. Ele pot fi folosite în prepararea mâncărurilor, a deserturilor şi a sosurilor. Ghimbirul este cel mai bun exemplu, din el putându-se prepara aproape orice: un desert delicios, un ceai revigorant ce poate fi băut în zilele friguroase de iarnă sau în zilele fierbinţi de vară, un sos care poate acompania atât gustul sărat, amărui, dar şi pe cel dulce al ciocolatei, şi mai poate fi confiat şi consumat ca atare. Frunzele de kaffir au o aromă proaspătă şi, uscate fiind, chiar şi după un an sunt la fel de aromate.
Aceste frunze pot fi comparate cu frunzele de lămâie, dar nu au deloc aceeaşi aromă. Lemongrassul poate fi folosit şi sub formă de infuzie, fiind un foarte bun antioxidant. Un alt lucru deloc de neglijat este faptul că mâncarea t