Proprietarii de locuinţe vor putea beneficia de credite cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată pentru finanţarea lucrărilor de refacere a faţadelor, potrivit unui nou proiect de lege privind creşterea calităţii clădirilor, iniţiat de MDRT.
Prevederile privind posibilitatea accesării de credite subvenţionate şi garantate de stat, incluse în proiectul de lege privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, nu se regăsesc în vechiul proiect pe această temă, anunţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) în luna noiembrie a anului trecut.
Prin acest proiect de lege proprietarii - persoane fizice, companii sau instituţii - de clădiri care pun în pericol siguranţa populaţiei sau afectează calitatea spaţiilor publice urbane trebuie să ia măsuri pentru corectarea deficienţelor.
Pentru a putea beneficia de credite, proprietarii nu trebuie să înregistreze mai mult de două facturi consecutive neachitate la utilităţi.
Condiţiile de eligibilitate a finanţatorului şi a constructorului se vor stabili prin normele de aplicare a legii. "Executarea lucrărilor de intervenţie la anvelopa clădirilor de locuit deţinute de beneficiarii de credite se finanţează astfel: din sursele proprii ale acestora, reprezentând minimum 10% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie; din credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, contractate de beneficiarii de credite şi garantate în procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) în numele şi în contul statului, reprezentând maximum 90% din valoarea de execuţie", notează autorii proiectului.
Perioada de rambursare a creditelor este de maximum 5 ani, iar dobânda aferentă va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul MDRT, în limita sumelor aprobate an