În anul 2010, cei care au renunţat la viaţa erau muncitori sau pensionaru cu boli psihice. Din cele cinci sinucideri, înregistrate anul trecut, patru au fost prin spânzurare şi unul prin înec. În doar două cazuri, poliţiştii au extins cercetările. Familiile celor care au recurs la acest gest extrem nu au putut să accepte idea că şi-au pierdut rudele şi au cerut investigaţii.
„Am avut doar două cazuri în care membrii familiei au solicitat să se facă mai multe investigaţii, deşi cei care s-au sinucis au lăsat bilete prin care îşi justificau gestul“, a spus Marian Radu, agent-şef.
Dezamăgiri în dragoste
Biroul de Investigaţii Criminale, Compartimentul violenţă din cadrul Poliţiei Municipale s-a confruntat, în anul 2010, cu 71 de dosare penale privind morţi suspecte. Cinci dintre acestea au fost sinucideri, faţă de şapte cazuri înregistrate în anul 2009. „Au fost mai puţine sinucideri faţă de anul 2009. Consider că este un lucru bun, că oamenii renunţă la ideea de a-şi lua viaţa. Mulţi dintre ei o fac din cauza problemelor financiare şi pentru că sunt dezamăgiţi în dragoste“, a precizat Marian Radu.
Raportul medico-legal
Imediat cum sunt anunţaţi despre un astfel de caz, poliţiştii merg la faţa locului pentru cercetări, iar cadavrul este transferat la medicină legală pentru necropsie. „După ce se face necropsia, putem să închidem cazul, dacă se constată că nu sunt urme de violenţă. Dacă există şi bilete de rămas-bun adresate celor dragi, atunci cazul poate fi închis“, a mai spus Marian Radu.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie are obligaţia să achite raportul medico-legal, iar îmbălsămarea cadavrului se plăteşte de către familia decedatului şi costă 350 de lei. „Familia are obligaţia să plătească îmbălsămarea rudei decedate. În momentul în care avem fonduri pentru a plăti raportul medico-legal, care costă între 400 şi 800 de lei, pu