“Modalitatea în care România a încercat rezolvarea restituirii proprietăţii, un eşec.” Iată ce crede ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, despre felul în care statul român a încercat să rezolve chestiunea revendicării imobilelor naţionalizate în ultimii 20 de ani. Potrivit ministrului Predoiu acest lucru a afectat şi imaginea României.
La Bucureşti a avut loc o conferinţă privind restituirea proprietăţilor. La dezbatere au participat peste 60 de oficiali şi judecători din 20 de state dar şi specialişti ai Consiliului Europei.
România a fost condamnată în 240 de cauze privind nerespectarea dreptului la proprietate, de către Curtea Europenă a Drepturilor Omului. Alte aproximativ 2.000 de plângeri se află pe rol în diverse stadii procedurale. Problema trenează de ani buni iar românii ajung de cele mai multe ori în faţa judecătorilor CEDO.
Situaţia este conştientizată şi de autorităţile române, chiar ministrul justiţiei recunoaşte că modalitatea în care România a încercat rezolvarea restituirii proprietăţii este un eşec. Potrivit ministrului Cătălin Predoiu, felul în care statul român a încercat să rezolve chestiunea revendicării imobilelor naţionalizate în ultimii 20 de ani a afectat şi imaginea României.
"Din păcate, problema tehnică a rezolvării, cel puţin în România, a comportat numeroase dificultăţi. Nu cred că greşesc dacă spun că, într-o bună măsură, modalitatea în care statul român a încercat să rezolve aceste probleme în ultimii 20 de ani a constituit un eşec. În orice caz, a creat multiple probleme şi justiţiabililor, a ceat probleme şi sistemului judiciar şi, în acelaşi timp, a condus treptat la o afectare a imaginii României în ce priveşte modul în care a încercat să rezolve aceste probleme", a declarat Cătălin Predoiu.
Una din cauzele numărului mare de dosare la CEDO este şi modificarea constantă a legislaţiei, spune Liv