Ne întoarcem săptămâna aceasta prin locurile unde petrecurăm Ajunul Crăciunului. Şi asta pentru că ne-au rămas de încercat vreo câteva bucate locale, pe care nu putem să le trecem în uitare. Cu ajutorul inimoasei prietene a Jurnalului de bucătărie, Anamaria Grigoruţ, am aflat câteva dintre reţetele păstrate aici din vechime, pe care le-am încercat în bucătăria noastră de la Casa Presei Libere. Şi uite-aşa, acum împărtăşim cu domniile voastre gustul cel bun al mâncărurilor din Podişul Târnavelor.
„Facem mai întâi o mămăligă. Cu cartofi” – zice Anamaria – „se curăţă cartofii se pun la fiert crăpaţi în patru; când sunt fierţi se pisează bine în apa în care au fiert, la care se adaugă făină de mălai cât cuprinde; se mestecă bine compoziţia pe foc. Se serveşte caldă cu lapte, brânză sau tocăniţă”. O altă mâncare tradiţională, cu mălai, e balmoşul, care se prepară din smântână, lapte, făină de mălai, sare. Se pune într-un vas smântâna, se fierbe cu puţină sare, adăugându-se făina. Se lasă la fiert până se dezlipeşte de vas; se serveşte cald. Dintre aluaturi, deosebit şi savuros e fără îndoială „pupul cu lobode”.
Se frământă un aluat din apă, făină de grâu, sare, drojdie, după care se lasă la dospit. „În timp ce dospeşte se aleg lobodele, sau frunză de varză, eliminându-se nervurile, se spală se opăresc bine, după care se strecoară şi se toacă mărunt. Se pune apoi într-un vas emailat în care se căleşte ceapă peste care se toarnă lobodele sau varza; când sunt călite se iau de pe foc şi se amestecă bine cu 2-3 ouă şi brânză. După ce aluatul a dospit, se întind două foi, se aşază într-o tavă bine unsă şi tapetată cu făină, între ele punându-se compoziţia făcută, iar foaia de deasupra se unge cu ou bătut, sau se unge cu slănină”. „Pupul” se serveşte atât cald, cât şi rece.
Preparate tradiţionale: ciuci, mursă, tinsoare
Făina de grâu sau chiar