In urma cu cinci ani, ideea ca un computer poate invinge doi oponenti umani intr-un concurs de cultura generala bazat pe vorbire naturala, nu pe un limbaj inteles automat si de calculatoare, parea inca un vis indepartat. Azi, celebrul Watson a invins cei mai valorosi concurenti ai editiei americane a concursului Risti si Castigi (Jeopardy!, n.r.). Intra in articol pentru a afla cum a fost posibila obtinerea acestui rezultat si ce inseamna asta pentru creatorii de inteligente artificiale.
Dezvoltat inca din anul 2006 de catre divizia de cercetari avansate a IBM, Watson a aparut din dorinta de a crea un sistem electronic capabil sa poarte o conversatie cu un operator uman. Platforma hardware pe care este bazat contine 90 de servere ultra-performante, cu un total de 2880 de nuclee de procesare la 3,5Ghz si 16TB (16 384GB, n.r.) de memorie RAM. Spatiul de stocare, de ordinul miilor de terrabytes a fost ocupat cu milioane de materiale de referinta, de la diferite editii ale bibliei la enciclopedii si romane. In timpul tuturor concursurilor, Watson nu a fost conectat la internet, toate raspunsurile sale fiind bazate pe “cultura” acumulata in interior.
In ciuda puterii enorme de care dispune, la primele teste, in 2006, computerul nu a fost capabil sa raspunda corect la mai mult de 15% din intrebari, fata de peste 95% in cazul concurentilor umani. Pentru a raspunde la o intrebare, Watson foloseste mii de algoritmi diferiti simultan pentru a scana baza de date cu informatii pe care o detine, iar daca un raspuns este indicat de majoritatea algoritmilor de cautare, este selectat ca fiind corect, totul intr-un timp de doar cateva secunde. Simultan, un sistem de sintetizare vocala formuleaza raspunsul corect in limbaj uman.
Intr-un material publicat de New York Times anul trecut, unul dintre creatorii lui Watson, David Ferucci, a explicat de ce e