Belgia doboară joi, 17 februarie, recordul mondial de durată a negocierilor pentru formarea unui Guvern. "Revoluţia cartofilor prăjiţi" organizată în Belgia cu această ocazie, de asociaţii de studenţi ar trebui să-i trezească la realitate pe politicieni.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Treizeci de asociaţii de studenţi, împreună cu plaforma naţională numită "Nu în numele nostru" marchează doborârea recordului mondial al unei crizei politice, prin diferite manifestaţii în marile oraşe ale ţării.
Bruxelles, Anvers, Gand, Liège şi Louvain-La–Neuve vor fi joi inundate de studenţi francofoni şi flamanzi, care cer politicienilor găsirea rapidă a unei formule de guvernare.
"Revoluţia cartofilor prăjiţi", mâncarea preferată a belgienilor şi poate singurul simbol al aşa-numitei "belgitudini" se vrea în acelaşi timp şi o referire la Revoluţia de iasomie din Tunisia, fără a pretinde că Belgia ar avea un regim dictatorial.
Studenţii organizatori sunt aceeaşi care au adunat în 23 ianuarie 30 de mii de persoane, pentru marşul intitulat "Shame / Ruşine", prin care s-a atras atenţia asupra egoismului policienilor flamanzi şi francofoni, care de mai bine de opt luni negociază fără rezultat.
Joi, după 249 de zile de negocieri, în care ţara a continuat să fie condusă de un Guvern demisionar, Belgia detronează Irakul din poziţia de campioană mondială a crizei politice.
Studenţii francofoni şi flamanzi, cot la cot la acţiunea din Bruxelles vor cere joi după-amiază păstrarea unităţii Belgiei, care se află acum poate mai apropae ca oricând de o destrămare. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Belgia doboară joi, 17 februarie, recordul mondial de durată a negocierilor pentru formarea unui Guvern. "Revoluţia cartofilor prăjiţi" organizată în Belgia cu această ocazie, de asociaţii de studenţi ar trebui să-i trezească la reali