Mai multe companii şi institute de cercetare din Statele Unite dezvoltă o nouă tehnică de producţie care va schimba radical lumea: printul tridimensional - o tehnică asemănătoare cu cea imaginată în anii '70 de realizatorii serialului science fiction Star Trek, numită de aceştia „replicare".
„Manufactură aditivă" este un termen cu care va trebui să ne obişnuim pe viitor, anunţă The Economist. Spre deosebire de manufactura subtractivă, în care un obiect este creat prin reducere - de exemplu, dintr-o bucată de lemn se face, prin eliminarea unei părţi ale sale, un picior de masă - noua procedură funcţionează invers. La început, se creează pe computer o machetă virtuală, în 3D, a unui obiect, ale cărui formă şi culoare pot fi modificate după bunul plac. Apoi, cu un singur clic datele machetei sunt trimise către o imprimantă tridimensională. Aceasta, având forma unei cutii şi dimensiuni destul de mici încât să poată fi folosită la birou sau acasă, va printa apoi, cu ajutorul materiei prime cu care este încărcată, o copie perfectă a machetei - indiferent dacă este vorba despre un pahar, o vioară, o pendulă sau o piesă de schimb pentru maşina personală. Obiectul respectiv va fi construit gradual, materialul fiind depozitat strat cu strat.
Ceea ce pare astăzi să ţină încă de domeniul ficţiunii este deja realitate nu numai în laboratoarele de cercetare, dar şi în anumite fabrici specializate pe crearea unor produse de nişă.
Mănuşi, case, rinichi şi avioane
Deocamdată, imprimantele 3D sunt folosite pentru producţia unor obiecte simple ca structură - procesul fiind posibil numai cu anumite materiale şi cu o precizie de o zecime de milimetru: astfel, printre primele companii care au adoptat această tehnică se numără o firmă care produce proteze de picior cu design personalizat, o alta care produce bijuterii sau o a treia care creează carcase pentru telef