Peter Eckstein-Kovacs, consilier al preşedintelui Traian Băsescu, mizează în cursa electorală pentru şefia UDMR pe faptul că, spre deosebire de principalul său contracandidat, este sprijinit de trei din cele opt platforme politice ale Uniunii. Programul său pe termen scut se bazează pe ideea ieşirii UDMR de la guvernare, în condiţiile în care pierderea electoratului pe seama crizei economice ar putea duce la dispersarea voturilor din comunitatea maghiară şi neintrarea Uniunii în Parlament după alegerile din 2012. Pe termen lung, consilierul preşedintelui promite o relaţie bună cu Budapesta şi modalităţi de punere în practică a autonomiei teritoriale pentru secui.
Citiţi aici interviul cu Kelemen Hunor, contracandidatul lui Peter Eckstein-Kovacs la şefia UDMR
De ce vreţi să fiţi preşedinte al UDMR?
P.E.K.: Ca să ajut UDMR să treacă peste hopul alegerilor din 2012 şi să mai deschid puţin fereastra Uniunii şi de a o face mai atractivă.
De ce aţi fi mai bun decât Kelemen Hunor?
P.E.K.: În primul rând datorită viziunii mele asupra UDMR şi a proiectelor de reformare ale Uniunii. Nu vreau o revoluţie, dar scopul meu definit este să ofer şansa schimbării UDMR, atât a acestei formaţiuni, cât şi a electoratului maghiar. Eu sunt omul potrivit pentru acest lucru.
Programul dvs. pentru candidatura la preşedinţia UDMR este destul de asemănător cu cel al contracandidatului dvs., ministrul Kelemen Hunor. Cu ce veniţi nou?
P.E.K.: Eu aş veni cu o anumită deschidere.
Spre ce?
P.E.K.: Deschidere faţă de electoratul maghiar, faţă de celelalte organizaţii politice din comunitatea maghiară, dar şi faţă de partidele de guvernământ din Ungaria.
În ce s-ar concretiza această deschidere?
P.E.K.: Iniţierea unui dialog astfel încât la votul de anul viitor cele trei formaţiuni maghiare să nu se bată între ele, de pildă.
Vă temeţi c