Poliţia din Brăila avertizează: "Metode moderne de încasare a salariului sau a pensiei, de plată a facturilor sau de efectuare a unor operaţiuni bancare ceva mai sofisticate, operaţiunile la ATM-uri sunt parte din viaţa celor mai mulţi dintre noi. Chiar dacă multe persoane sunt încă prea puţin familiarizate cu nivelul de progres tehnologic actual, utilizarea bancomatelor devine din ce în ce mai mult o necesitate".
Evoluţia sistemelor tehnice de orice fel, reprezintă o provocare pentru infractori care găsesc modalităţi dintre cele mai ingenioase de fraudare a acestora. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul bancomatelor.
METODE
Pe lângă deja cunoscuta utilizare a unor dispozitive false care imită interfaţa bacomatului, cu ajutorul cărora infractorii reuşeau să cloneze cardurile, hoţii au găsit metode noi de a fura banii de la ATM-uri.
Poliţiştii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că luna trecută, în judeţul Mureş, au fost semnalate două infracţiuni având acelaşi mod de operare. Acesta constă în aplicarea unui dispozitiv peste zona din partea frontală a bancomatului, peste clapeta corespunzătoare spaţiului de eliberare a banilor.
PRECEDENT
Dispozitivul este prevăzut pe partea interioară cu o bandă dublu adezivă în dreptul spaţiului de eliberare a banilor, iar în momentul eliberării aceştia se lipesc de banda respectivă, nefiind observaţi de către persoana care îi solicită. Acest mod de operare este eficient numai în cazul unei singure operaţiuni de extragere a banilor.
"Persoana care doreşte extragerea unei sume de bani din bancomat reuşeşte să efectueze toate operaţiunilor necesare: introduce cardul, tasteazcodul pin şi suma cerută, solicită tipărirea chitanţei, dar nu poate ridica banii, care rămân în dispozitivul instalat de infractori. Pentru ca aceştia să recupereze banii, este necesară demontarea dispozitivului ş