Casele şi apartamentele din Romania ar putea fi evaluate la aproape 400 de miliarde de euro, respectiv o avere imobiliară medie de circa 19.000 de euro pentru fiecare roman, ţinand cont de valorile unui indice imobiliar realizat de firma Eurobank Property Services (EPS), subsidiară a grupului elen Eurobank, proprietarul Bancpost.
Indicele arată că valoarea medie a unei locuinţe din Romania era la sfarşitul anului 2010 de 47.000 de euro, în timp ce la nivelul Capitalei valoarea medie a unei locuinţe era de circa 79.000 de euro, susţin reprezentanţii EPS. La nivel naţional stocul de locuinţe este de 8,4 milioane de unităţi, în timp ce în Bucureşti se află 800.000 de case şi apartamente, astfel că valoarea totală a locuinţelor din Capitală ar putea fi estimată la 63 de miliarde de euro.
Valorile prezentate de Eurobank Property Services ar putea fi însă duble faţă de cele reale, ţinand cont că potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică suprafaţa medie locuibilă a caselor şi apartamentelor din Romania este de sub 40 de metri pătraţi, în timp ce în regiunea Bucureşti-Ilfov depăşeşte uşor acest prag. În aceste condiţii, preţul mediu pe metrul pătrat de locuinţă din Bucureşti s-ar ridica la aproape 2.000 de euro, potrivit datelor EPS, faţă de circa 1.100 euro/mp, cat este preţul mediu solicitat pentru locuinţele din Bucureşti, potrivit site-urilor de anunţuri imobiliare.
Vezi pagina 7
"Înainte de criză toată lumea percepea preţurile imobiliarelor într-o singură direcţie, în sus. Cand a apărut criza, ne-am pus problema, şi noi şi restul băncilor, dacă valoarea garanţiilor mai este aceeaşi", explică Mihai Bogza, preşedintele CA al Bancpost.
Casele şi apartamentele din Romania ar putea fi evaluate la aproape 400 de miliarde de euro, respectiv o avere imobiliară medie de circa 19.000 de euro pentru fiecare roman, ţinand cont de valori