România ocupă primul loc în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de creşterea activităţii din construcţii din ultima lună a anului trecut, de 17,6%, faţă de noiembrie, în condiţiile în care indicatorul a evoluat negativ în opt state comunitare, potrivit Eurostat, care a prezentat date pentru 12 ţări.
În ultimul trimestru al anului trecut, activitatea din sectorul construcţiilor din România a avansat cu 10,7%, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2009. O creştere mai puternică, de 10,8%, a înregistrat doar Lituania.
La nivelul UE, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 3,1% în decembrie, comparativ cu noiembrie, şi cu 1,9% în perioada octombrie-decembrie, în ritm trimestrial.
Cea mai mare scădere lunară a indicatorului se observă la Germania (24,1%).
Comparativ cu decembrie 2009, activitatea din construcţii din România a coborât cu 1,9% în ultima lună a anului trecut, cea mai redusă scădere din UE, dar în condiţiile în care producţia a crescut în trei state, iar Eurostat a prezentat date pentru 13 ţări comunitare. Cel mai mare avans anual a fost înregistrat de Suedia (10,8%), iar cea mai accentuată evoluţie negativă a fost consemnată de Germania (23,6%). În UE, activitatea a scăzut cu 8%.
Eurostat notează că evoluţiile lunare şi trimestriale sunt ajustate sezonier, iar cele anuale sunt adaptate în funcţie de zilele lucrătoare.
Institutul Naţional de Statistică a anunţat în februarie că în ultima lună a anului trecut volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de noiembrie 2010, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 33,8%, respectiv cu 17,5%.
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 1,0% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,3%.