Autorităţile au efectuat până în prezent aproape 4.000 acţiuni de control în cazul produselor etnobotanice şi au întocmit peste 340 dosare penale, susţine purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, informează Mediafax.
Declaraţia a fost făcută după şedinţa de miercuri a Executivului, la finalul conferinţei de presă susţinută de premierul Emil Boc.
"Ca să-l completez pe primul-ministru pe problematica etnobotanicelor, pot să vă spun că până acum au fost efectuate aproape 4.000 de acţiuni, 3.500-4.000 de acţiuni, şi au fost întocmite peste 340 de dosare penale", a spus purtătorul de cuvânt.
Premierul a declarat, în conferinţa de presă, că fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet, specialiştii informând Guvernul că posibilitatea de multiplicare a acestor substanţe este nelimitată.
El a arătat însă că se intenţionează elaborarea unui act normativ pentru combaterea produselor etnobotanice după modelul aplicat de către autorităţile poloneze.
Guvernul a decis ca magazinele cu substanţe şi plante etnobotanice să fie obligate să comercializeze numai produse omologate de către ministerele de resort, urmând ca în paralel să fie intensificate acţiunile de control ale autorităţilor, au declarat anterior surse oficiale.
Procedura va fi reglementată printr-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii, Internelor şi Agriculturii, iar acţiunile de control vor fi derulate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Inspectorii vor avea dreptul să dispună închiderea magazinelor care nu respectă această obligaţie.
"Este o procedură prin care se urmăreşte interzicerea tuturor substanţelor periculoase care nu sunt reglementate în prezent de vreo lege. Ca exemplu, un magazin care susţine că vinde îngrăşământ pe