Sexul masculin nu este ferit de unele boli care fac multe victime în rândul celui feminin. Infecţia cu HPV, osteoporoza, dar şi cancerul mamar ar trebui să-i preocupe în egală măsură şi pe femei, şi pe bărbaţi.
Multă lume consideră anumite afecţiuni, cum sunt cancerul de sân sau osteoporoza ca fiind specifice sexului feminin. Acest lucru pentru simplul motiv că astfel de boli apar cel mai frecvent în rândul lor, iar campaniile de conştientizare sunt îndreptate mai ales către femei. Însă nu înseamnă că bărbaţii sunt feriţi de acestea. Deşi mai rar, şi ei pot face osteoporoză, cistită sau chiar cancer mamar.
Longevitatea creşte riscul de tumori mamare
Una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, neoplasmul mamar afectează în 1% din cazuri şi bărbaţii.„Datele cele mai recente (pentru 2008) arată că incidenţa cancerului mamar în Europa (femei şi bărbaţi) este de 103,7 la 100.000 locuitori", precizează medicul specialist oncologie medicală Dragoş Median de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Filantropia" din Bucureşti. Nici nu este de mirare, pentru că ambele sexe prezintă ţesut mamar, chiar dacă femeile îl au mai bine dezvoltat datorită hormonilor estrogeni predominanţi.
De fapt, hormonii estrogeni sunt cei care cresc riscurile femeilor de a suferi de această formă de cancer. În cazul bărbaţilor, la pubertate, hormonul masculin testosteron suprimă creşterea exagerată a ţesutului mamar. Astfel, pieptul lor este alcătuit în cea mai mare parte din ducturi (canale tubulare dezvoltate la femei) mici şi subdezvoltate, grăsime şi ţesut conectiv. Unu din 100.000 de bărbaţi este depistat cu cancer de sân, iar diagnosticul se pune, de regulă, târziu, în jurul vârstei de 70 de ani, chiar dacă boala s-a instalat mai devreme. Creşterea speranţei de viaţă la bărbaţi a determinat şi o creştere a cazurilor de cancer de sân în rândul lor, a