Tinerii care s-au pregătit în domeniul automatică şi calculatoare şi-au găsit cu mai mare dificultate un job anul trecut, din cauza crizei financiare.
Peste jumătate dintre studenţi au intrat în câmpul muncii înainte de absolvire sau chiar după terminarea liceului, cei mai mulţi şi-au găsit un job în anul al II-lea de facultate şi un număr important în al III-lea. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat anual de Asociaţia Studenţi şi Profesionişti IT&C, în cadrul programului Stagii pe Bune (www.stagiipebune.ro), iar la cercetare au participat tineri de la : Universitatea Politehnica Bucureşti - Facultatea de Automatică şi Calculatoare (UPB), Universitatea Politehnică Timişoara - Facultatea de Automatică şi Calculatoare (UPT), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi - Facultatea de Informatică (UAIC).
În ceea ce priveşte salariile din domeniul IT despre care se spune că ar fi foarte mari, absolvenţii susţin că niciunul nu a fost angajat pe bani mulţi, leafa i-a crescut treptat. La angajare, studenţii au primit între 500 şi 3.000 de lei.
Mai exact, peste două treimi dintre studenţii de la Universitatea Politehnica din Bucureşti se angajau în 2009 din timpul facultăţii, în timp ce în 2010 doar jumătate dintre ei mai afirmă acest lucru.
Potrivit absolvenţilor, ce au învăţat la facultate nu este întotdeauna şi folositor. Studenţii de la UPB cred că folosesc în cea mai mare măsură ce au învăţat la facultate, 55% din ei fiind de părere că aceste cunoştinţe le sunt utile, în timp ce studenţii de la UAIC sunt cei mai nemulţumiţi din acest punct de vedere, mai mult de un sfert apreciind că nu folosesc deloc ce au învăţat la facultate.