Vasile Sofineti, ambasadorul responsabil de relaţiile economice româno-arabe, explică pentru EVZ cum sunt afectate afacerile dintre România şi lumea arabă lovită de proteste. Sursa: AGERPRES
O prietenie cândva strânsă, atestată de fotografii cu Nicolae Ceauşescu alături de lideri arabi, ca proaspătul înlăturat dictator egiptean Hosni Mubarak. O răcire bruscă după 1989 şi acum încercări de a relua relaţiile economice încetinite ani la rând. Vasile Sofineti, ambasadorul român desemnat pentru relaţiile economice româno-arabe, crede că, în ciuda protestelor şi mişcărilor sociale şi politice din zonă – care au culminat cu răsturnarea liderilor din Egipt şi Tunisia şi continuă cuproteste în ţări ca Yemen sau Bahrain -, România ar putea beneficia, dacă îşi joacă bine cărţile, de bani grei din acea parte tulburată a lumii.
"Ar fi bine să nu cădem într-o greşeală"
EVZ: Cu multe ţări din Orientul Mijlociu am avut relaţii strânse până la Revoluţie. Care a fost de fapt "supărarea" după 1989? De ce s-au răcit relaţiile?
Vasile Sofineti: Nu a fost vorba de vreo supărare. Mai degrabă a fost doar o prezenţă scazută a noastră pe pieţele respective. Prezenţa noastră a devenit mai limitată, dar a crescut – e drept – pe pieţele din Europa. A fost şi normal, un proces natural de apropiere de ţările europene, de apropiere de ţările din UE, după 1989.
Ni se reproşează acum în zonă, când aveţi întâlniri de afaceri, această răcire?
Nu a fost o răcire, ci o încetinire. Cu ţările arabe am avut o încetinire. Nu a fost în favoarea noastră, dacă e să privim în viitor. Apoi, n-aş spune că ei ne reproşează asta. Înţeleg acest fapt, nu le convine, te lasă să înţelegi că nu le convine, dar nu îţi refuză mâna întinsă! Ceea ce este foarte important. Cred că nu o refuză pentru că încrederea şi apropierea cimentate în multe decade nu pot fi uitate.