Autorităţile de la Bruxelles iau în calcul fixarea unei noi ţinte extrem de ambiţioase pentru ponderea electricităţii din surse regenerabile: 100% din consumul anului 2050. Stabilirea unui astfel de obiectiv ar însemna să nu mai fie construită nicio nouă centrală pe gaze sau cărbune în Uniunea Europeană după 2020.
După ţinta fixată de Comisia Europeană în 2009, potrivit căreia 20% din consumul de energie din UE în anul 2020 trebuie să provină din surse regenerabile (iar ţările care nu îşi indeplinesc planurile vor plăti amenzi), la Bruxelles se discută deja pe tema viitoarelor obiective din acest sector.
Citiţi şi Câtă electricitate vom consuma în zece ani. „Oficialii europeni vorbesc despre posibilitatea ca 100% din consumul de electricitate în anul 2050 să provină din surse regenerabile", potrivit lui Jacopo Moccia, consultant pe probleme de reglementări în cadrul Asociaţiei Europene pentru Energie Eoliană (EWEA).
El a arătat că, atâta vreme cât UE s-a angajat deja să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 80% până la mijlocul secolului, acest lucru poate fi realizat doar dacă întreaga producţie de energie va fi din surse nepoluante. „Este un obiectiv curajos, dar poate fi atins. Când nu bate vântul, am putea folosi energie hidro sau din biomasă. Sigur, reţelele trebuie foarte bine dezvoltate", a adăugat reprezentantul EWEA. Potrivit lui Moccia, acest lucru ar însemna ca, după 2020, statele să nu mai autorizeze construcţia de centrale noi pe combustibili fosili, precum gaze şi cărbune. În 2005, an de referinţă pentru ultima directivă, energia regenerabilă a însemnat 8,5% din consumul total, iar pentru 2020 se estimează atingerea unei ponderi de 20,7%, uşor peste ţinta asumată. Cum reducem factura
Vorbind de impactul în preţul final, reprezentantul EWEA a arătat că, după eliminarea subvenţiilor, energia nepoluantă va deveni cea mai iefti