Cu o mână a dat, cu alta a luat. Guvernul a reuşit performanţa ca în aceeaşi lună să scadă şi să mărească salariile bugetarilor! Cum? Înainte de a aplica majorarea de 15 procente, lefurile multor angajaţi au scăzut prin reîncadrarea pe funcţii. Lucru neamintit de guvernanţi atunci când s-au lăudat că vor creşte salariile cu 15 la sută. Unde mai pui că alţi salariaţi s-au trezit fără o serie de sporuri sau prime obligatorii.
Mesajul Guvernului a fost clar. De la 1 ianuarie 2011, salariile bugetarilor cresc cu 15 %. "Începând din februarie toţi bugetarii au pe card cu 15% mai mulţi bani decât în octombrie 2010. Între 5 şi 15 februarie asta e vestea bună", a declarat Emil Boc, la începutul lunii februarie.
Premierul a omis, să menţioneze că aceeaşi lege prevede reîncadrarea pe funcţii a tuturor bugetarilor, tot de la 1 ianuarie 2011. Proces care a redus cele mai multe lefurii. Automat şi sporurile au scăzut, fiind raportate la salariul de bază.
"Buba este în noua lege 285 şi 284 cu reîncadrarea personalului diplomatic pe noua grilă de salarizare şi noua lege de salarizare care prevede că se diminuează funcţiile din ministerul de externe într-un mediu de 3 până la 9 - 10 milioane pe lună. Şi la sporuri se scade şi la salariu", a declarat Smadu Valeriu, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.
Reîncadrarea diferă, de la un angajat la altul, în funcţie de post, vechime, grad şi treaptă avute la 31 decembrie 2010. Şi profesorii se simt înşelaţi. La reîncadrare, inspectoratele şcolare nu au ţinut cont de sentinţele judecătoreşti definitive prin care salariile au crescut cu 33,4%.
"În acest moment ministerul încearcă, apropo de ce discutăm, de reîncadrare, să-i aducă pe acei salariaţi la salariile vechi, ceea ce este ilegal", a declarat Simion Hăncescu, reprezentantul FSLI.
Şi problemele nu se opresc aici. Guvernul a