Forţele de ordine au intervenit în timpul nopţii pentru a dispersa protestatarii antiguvernamentali din capitala Manama.
Potrivit BBC, două persoane şi-au pierdut viaţa iar peste 100 au fost rănite în urma intervenţiei forţelor de poliţie pentru a dispersa protestatarii adunaţi în centrul capitalei Manama.
Mii de oameni au participat în cursul zilei de miercuri la proteste.
Martorii din Piaţa Pearl au susţinut că poliţia a intrat în forţă în piaţă când protestatarii care îşi instalaseră corturi acolo se pregăteau să se culce.
Demonstranţii au fost obligaţi să părăsească piaţa. Ei cereau reforme democratice într-o ţară majoritar şiită condusă de o monarhie sunită.
Departamentul de Stat arată că administraţia americană este “foarte îngrijorată” în legătură cu violenţele legate de protestele din Bahrein, referindu-se la importanţa strategică pentru SUA a micului regat, informează RRA.
Administraţia Obama cere regelui Hamad al Bahreinului să asculte şi să răspundă nemulţumirilor populaţiei pentru ca protestele să nu escaladeze.
Într-o audiere în Comitetul pentru sevicii armate al Camerei Reprezentanţilor, secretarul apărării, Robert Gates a arătat miercuri că revoltele în extindere din Orientul Mijlociu sunt “o provocare diplomatică” pentru SUA.
În săptămânile care au dus la revoltele din Tunisia şi Egipt, administraţia Obama declara că Bahreinul se află pe calea cea bună către democraţie, iar nu mai departe decât în luna decembrie a anului trecut, în Manama, secretarul de stat Hillary Clinton declara că Bahrein este “un partener model” nu numai pentru SUA ci şi pentru ţările din regiune care doresc liberalizarea politică.
Bahrein este de mult timp gazdă a puternicei Flote a 5-a a Marinei SUA, pe care unii o consideră o ancoră a strategiei de apărare a Americii în Orientul Mijlociu, drept care miza pent