Instabilitatea politică din anumite ţări în curs de dezvoltare ar putea fi amplificată de scumpirea alimentelor
Ţările industrializate precum Statele Unite nu sunt chiar atât de afectate
Unele state ar putea limita exporturile sau ar putea introduce mecanisme de control al preţurilor
Preţul alimentelor a atins "un nivel periculos", care ar putea amplifica instabilitatea politică, în contestul în care împinge milioane de persoane în sărăcie, potrivit unui raport al Băncii Mondiale (BM), scrie AP, citat de Yahoo News.
Potrivit instituţiei preţul alimentelor la nivel mondial a avansat cu 29 puncte procentuale în ultimul an şi se află cu doar 3% sub nivelul cel mai ridicat înregistrat în 2008. Preşedintele BM, Robert Zoellick, a declarat că majorarea preţurilor a lovit grav populaţia din ţările în curs de dezvoltare, întrucât aceştia cheltuie jumătate din veniturile obţinute pe mâncare.
O provocare majoră
"Preţul alimentelor reprezintă, în momentul de faţă, o provocare majoră pentru multe ţări în curs de dezvoltare", a spus acesta. Banca Mondială estimează că preţurile pentru porumb, grâu şi petrol vor continua să crească, iar 44 milioane de persoane se află la limita supravieţuirii din luna iunie a anului trecut.
Raportul a fost elaborat la o zi după ce miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale europene ai G20 s-au întâlnit la Paris.
Robert Zoellick a mai spus că este îngrijorat de faptul că anumite ţări pot reacţiona la creşterea preţurilor la alimente prin limitarea exporturilor sau prin implementarea unui mecanism de control al preţurilor, ceea ce va agrava problemele şi mai mult.
Indicele preţurilor alimentelor al Băncii Mondiale a crescut cu 15% în intervalul octombrie 2010 - ianuarie 2011. Avansul a fost determinat de volatilitatea pieţelor pe care se tranzacţionează grâul, porumb