Cei mai mulţi morţi s-au înregistrat în oraşele unde a fost organizată "o zi a mâniei" contra lui Gaddafi, dar şi regimurile favorabile SUA din Pensinsula Arabia au mari dificultăţi în a calma furia mulţimilor
Protestele sporadice din mai multe state arabe, care au urmat plecării lui Hosni Mubarak din Egipt, s-au transformat, joi, într-un val revoluţionar care ameninţă să destabilizeze mai mulţi lideri autoritari.
De la Moammar Gaddafi (Libia), la emirul Hamad bin Isa Al Khalifa (Bahrain) până la preşedintele yemenit Ali Abdullah Saleh, regimurile autoritare se confruntă cu mişcări de contestare puternice, iar liderii par să nu fi învăţat lecţiile din Tunisia şi Egipt.
•LIBIA. După protestele de la Benghazi (al doilea oraş al ţării), de miercuri, a urmat "o zi a mâniei" (de ample proteste) în mai multe localităţi. Considerându-i pe cei ieşiţi în stradă "sabotori", răspunsul autorităţilor a fost o reprimare violentă cu arme de foc, gaze lacrimogene, tunuri de apă şi bastoane.
Astfel, potrivit unui bilanţ neoficial - greu de verificat în condiţiile lipsei unei reţele de corespondenţi ai mass-media mondiale, cum a fost cazul în Egipt - acţiunile de reprimare a protestelor s-au soldat cu 16 morţi. Informaţiile din Libia au fost transmise de activişti pentru drepturile omului, dar sporadic, căci semnalul de telefonie mobilă şi internetul au fost sistate.
Potrivit CNN, Gaddafi ar fi conştient de gravele nemulţumiri din rândul tinerilor, cu care ar fi avut nişte întâlniri în ultimele săptămâni. Liderul aflat la putere din 1969 le-ar fi promis soluţii pentru rezolvarea crizei imobiliare şi a şomajului care îi afectează pe tineri, dar aceştia vor şi reforme politice.
•BAHRAIN. Reprimarea manifestanţilor a fost deosebit de violentă şi în capitala Manama, a emiratului insular Bahrain. În noaptea de miercuri spre joi, forţele de ordine au