Trei sute de mii de euro, câteva autoturisme și o clădire. Acestea constituie mărul discordiei dintre Mircea Lucescu, antrenorul Sahtior Donețk, și omul de afaceri israelian Fredy Robinson.
La opt ani de la tranzacția prin care Mircea Lucescu i-a vândut lui Fredy Robinson pachetul majoritar de acțiuni la firma de asigurări Croma, cei doi reiau negocierile pentru a evita tranșarea disputei la tribunal. Divergențele dintre cei doi au început în primele luni ale anului 2004, la scurtă vreme după ce Lucescu a vândut pachetul majoritar de acțiuni de la Croma firmei Kolal BV (la care Eurom Bank, actuală Leumi, era acționar), reprezentată de israelian.
Litigiul a ajuns din nou în instanţă, la finalul lunii ianuarie, când a avut loc un nou termen de judecată în procesul care durează de șapte ani. „Nu reușesc să dau de el“, spune Mircea Lucescu, care l-a angajat ca reprezentant al său în instanță pe avocatul Laurențiu Stancu. Una dintre explicațiile pentru durata procesului este faptul că sediul firmei Kolal s-a schimbat în toți acești ani, iar citațiile nu au ajuns la destinatar.
„Inițial, firma era înregistrată în Amsterdam, apoi și-a mutat sediul în Israel, în prezent revenind cu rezidența fiscală în Olanda“, explică pentru Capital avocatul Stancu. „Ultima citație au recepţionat-o în Israel, cu semnătură de primire, însă termenul din ianuarie a fost reprogramat pentru 14 aprilie, întrucât compania și-a mutat din nou sediul, în Olanda, iar citația a fost expediată în Israel“, adaugă acesta.
Cine are dreptate?
În urma tranzacției din 2003, Kolal BV s-a angajat să-i plătească lui Mircea Lucescu cash 300.000 de euro în decursul a zece ani, cu sume fixe anuale de 30.000 de euro.
„Le-am dat o companie cu 42 de filiale, o clădire cu valoare mare, câteva autoturisme (Mercedes și Mitsubishi) și n-am primit nimic. Dacă nu vindeam în 2004 şi m