* cartea aparţine poetului Virgil Andronescu
Virgil Andronescu a lansat, marţi seara, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati", volumul de poezii "Ultimele luni din viaţa umbrei mele", apărut la editura "Alfa" din Iaşi. Cartea cuprinde 83 de poeme şi peste 50 de desene, grafică semnată de Cristina Barbu. Virgil Andronescu este născut la Turnu Măgurele şi a debutat în 1994. Primul volum i-a apărut în 1995, "Zodia harpei".
Scriitoarea Doina Popescu a remarcat că este o carte prin excelenţă pesimistă. "Eu am înţeles din carte şi din blogul autorului că acesta vrea să se sinucidă şi atunci când a venit să mă roage să-i prezint cartea i-am pus condiţia să nu facă nicio prostie. Tonul poeziilor sale are foarte multă umilinţă, atitudine pe care am remarcat-o şi din faptul că nu pune titlu poeziilor. Am fost surprinsă să constat că nu foloseşte semne de punctuaţie, doar uneori apar punctul şi semnul exclamării. Poezia sa este plină de un suflet zdrobit, de disperare, de iubire neîmplinită", a spus Doina Popescu.
Publicistul Dumitru Anghel a fost şi el surprins de lirica patetică a lui Virgil Andronescu, pe care îl vede ca fiind format în spiritul lui Gala Galaction, Zaharia Stancu sau al lui Dimitrie Stelaru. "Cartea este atipică din toate punctele de vedere: al liricului patetic, al atmosferei evocate ca o misa solemnis, iar grafica are ceva de pictură monahală. Toate aceste elemente dau o poezie ca un strigăt disperat, o refulare în singurătate şi emoţie până la sufocare", a explicat Dumitru Anghel. Publicistul a remarcat formulele prozodice fixe altoite pe o poezie modernă, inovaţiile din structura lirică, titlurile arborescente, de lung metraj şi calendarul propriu al creaţiei. "Versurile sale sunt libere de orice constrângere, gramatica este în mare suferinţă din cauza lipsei semnelor de punctuaţie. Cred că autorul ar trebui să-şi controleze aceste