Momentul semnării unui protocol prin care administraţia, reprezentată de Ministrul Economiei, Ion Ariton, şi sindicatele miniere ale lui Marin Condescu au făcut un “pact” pentru salvarea disponibilizărilor din domeniul minier şi energetic, a fost suprins de toate bliţurile şi camerele de luat vederi. După ce au pus la cale un plan de protecţie a angajaţilor, Ariton şi Condescu s-au pupat mulţumiţi şi au anunţat că starea conflictuală a fost dezamorsată. La doar o lună după pactul făcut, inspectorii de muncă au constatat că cele decise de ministru şi sindicalist sunt total ilegale. Concediile de aşteptare stabilite nu se regăsesc în nicio lege din România.
În 10 ianuarie, anul acesta, sindicatele miniere şi energetice din Oltenia, conduse de Marin Condescu ameninţau cu grevă generală pe fondul nemulţumirilor legate de disponibilizările anunţate. În ziua respectivă, ortacii au intrat două ore în grevă de avertisment, până când la Târgu-Jiu a venit ministrul Economiei, Ion Ariton, pentru a negocia cu sindicaliştii. La finalul discuţiei, cele două minţi luminate, Ariton şi Condescu, au anunţat soluţia salvatoare: concedii de aşteptare pe o perioadă de doi ani pentru 4.300 de angajaţi ai SNLO şi Complexurile Energetice Turceni, Craiova şi Rovinari, 2.200 dintre ei numai din Gorj. Succesul celor doi a putut fi văzut pe toate posturile de televiziune. Ariton a făcut cale întoarsă în capital, Condescu le-a arătat ortacilor puterea pe care o are la masa negocierilor, iar minerii şi-au continuat activitatea.
Concedii de aşteptare… ilegale!
Portocolul semnat conţine mai multe decizii. În mare, el garantează renunţarea la disponibilizări şi înfiinţarea companiei Electra. Nu are rost să amintim eşecul înfiinţării Electra. Sindicatele au susţinut atunci că au reuşit să obţină chiar mai mult decât se aşteptau din negocierile cu ministrul Economiei, Ion Ariton. A