· O organizaţie neguvernamentală din SUA, Centrul pentru Ştiinţă în Interes Public, cere guvernului american să interzică două tipuri de coloranţi de caramel, avertizând că ar putea cauza cancer. Companiile din industria băuturilor răcoritoare contestă acuzaţiile.
"Colorantul de caramel, folosit în băuturile de tip cola şi în alte alimente, conţine două chimicale cancerigene şi ar trebui interzis. Spre deosebire de caramelul făcut acasă, în care topeşti zahărul în tigaie, colorantul artificial din cola şi alte produse este obţinut prin reacţia dintre zaharuri şi amoniac sau sulfiţi, în condiţii de temperatură şi presiune ridicate", susţin reprezentanţii Centrului pentru Ştiinţă în Interes Public (CSIP), un grup de lobby pentru sănătate din Washington, citaţi de Daily Mail.
Reacţiile chimice duc la formarea a două substanţe, despre care studiile realizate de Programul Naţional de Toxicologie, o organizaţie guvernamentală din SUA, pe şoareci şi şobolani de laborator arată că sunt cancerigene. Directorul executiv al CSIP, Michael F Jacobson, a cerut interzicerea colorantului de caramel în SUA. "Coloranţii cancerigeni nu au ce căuta în industria alimentară, mai ales că au doar un rol estetic", a spus el. Reprezentanţii Coca Cola citaţi de Daily Mail neagă însă afirmaţiile lui, calificându-le drept "iresponsabile". "Studiile au arătat că tipul de caramel pe care îl folosim noi nu este cancerigen", susţin aceştia.
Citeşte şiCe spune Coca Cola despre DEZVĂLUIREA REŢETEI SECRETE a băuturii inventate în 1886. PLUS: Unde este ţinută hârtia cu ingredientele
REŢETA SECRETĂ A COCA COLA A FOST DEZVĂLUITĂ. Vezi aici ce conţine
La ce boli sunt expuşi copiii care beau cola
Mencinicopschi: Caramelul chimic poate da efecte co-cancerigene
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Ali