Banca Comercială Carpatica (simbol bursier BCC), cu sediul central în Sibiu şi controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, a încheiat anul trecut cu pierdere netă de 155 mil. lei, de şapte ori mai mult decât în 2009, în condiţiile în care provizioanele pentru creditele neperformante au atins valoarea de 209,5 mil. lei, de cinci ori mai mult decât anul precedent.
Carpatica face parte din "liga mică" a instituţiilor de credit, cu o cotă de mai puţin de 1% din activele totale ale sistemului bancar local. Încă de la înfiinţare în 1999, strategia băncii s-a construit în jurul finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), instituţia mizând pe sprijinirea capitalului românesc.
În ultimii doi ani însă sectorul IMM-urilor a avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei financiare şi a înrăutăţirii mediului economic, această situaţie reflectându-se şi în bilanţul creditelor.
Carpatica a înregistrat o creştere a costului net al riscului de credit de la 37,8 milioane de lei la finele anului trecut până la 209,5 milioane de lei la finele lunii decembrie 2010. Pe de altă parte, banca a înregistrat o creştere de 233% a profitului operaţional, până la 57 mil. lei în 2010.
Depozitele atrase de la clientela nebancară au crescut cu 129 mil. lei, până la 2,403 miliarde de lei. Indicatorul de lichiditate imediată a fost de 45% la finele anului trecut, comparativ cu 34,3% la finele 2009. Activele bilanţiere au scăzut cu 19%, până la 2,9 mld. lei.
Acţiunile Carpatica au încheiat şedinţa bursieră de ieri în creştere cu 1,35%, până la un preţ de 0,075 lei/titlu, referinţă la care valoarea băncii pe Bursă era de 209 milioane de lei.
Banca Comercială Carpatica (simbol bursier BCC), cu sediul central în Sibiu şi controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, a încheiat anul trecut cu pierdere netă de 155 mil. lei, de şapte ori mai mult decât în 200