Producătorii care au mizat pe culturile de cartofi şi-au vândut producţia încă din toamnă şi au obţinut chiar un profit dublu faţă de alţi ani.
Am vândut toată producţia de cartofi încă din luna decembrie, la un preţ aproape dublu faţă de anul 2009. Cererea a fost atât de mare pe piaţa internă, încât am refuzat toate comenzile care au venit, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, din Ungaria", ne-a spus un cultivator de cartofi din Târgu Secuiesc, Covasna. Fermierul din Covasna a alocat pentru acest tip de cultură 33 de hectare, dintr-un total deţinut de 60 de hectare, iar profitul a fost unul pe măsură. „Dacă aş fi ştiut de creşterea de preţ care avea să urmeze, aş fi cultivat tot terenul doar cu cartofi, însă nimeni nu a prevăzut această scumpire", a mai spus fermierul.
Dacă în 2009 cartofii se vindeau angro la un preţ de 0,6-0,85 lei/ kg, anul trecut în decembrie, agricultorii au reuşit să scoată chiar 1,4-1,6 lei/ kg. Însă la piaţă, la consumatorul direct, preţul de vânzare, chiar şi în „patria cartofului", cum mai este denumit judeţul Covasna, ajunge la 2,5 lei.
Însă au fost şi agricultori care, nemulţumiţi de preţurile scăzute din anii trecuţi, au renunţat în 2010 să mai cultive cartofi. În localitatea Malnaş, din acelaşi judeţ, un alt agricultor ne-a declarat că „nu am mai cultivat nimic, pentru că preţurile erau foarte scăzute, ajunsese şi la 40-50 de bani/ kg şi nu aveam de unde să ştim ce urmează şi că preţurile vor urca atât de mult".
Stocurile sunt deja contractate
În România, anul 2010 nu a fost un an atipic pentru recolta de cartofi, susţin specialiştii. Deşi producţia a fost puţin mai mică, în ultimii 20 de ani, producţia a oscilat, în funcţie de condiţiile climaterice. Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică au indicat că în cursul anului 2010, preţul cartofului a crescut cu 50%.
În judeţul Covasna, în