Reacţia Bruxelles-ului în faţa manifestaţiilor de protest din lumea arabă a fost prea slabă. Declaraţia a fost făcută la RFI de vice-preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu. El crede că orice model va fi aplicat în statele musulmane, el va include mai multă democraţie, dar şi "factorul religios".
"Eu cred că orice model va fi, va include probabil mai multă democraţie decât în prezent, însă nu va putea exclude şi factorul religios", declară Ioan Mircea Paşcu, întrebat ce model ar putea fi aplicat în lumea arabă.
Vice-preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European critică reacţia "moale" a Uniunii Europene, în faţa valului de proteste din spaţiul arab.
"Reacţia Bruxelles-ului a fost pe două planuri. A fost un plan public, care a fost destul de moale şi mai avem planul unei acţiuni directe, concrete, care a fost mult mai consistentă", afirmă deputatul socialist.
El e de părere că "UE a vorbit destul de încet" : "E de înţeles că apariţiile publice trebuie să fie calculate cu foarte multă înţelepciune, dar în acelaşi timp, sentimentul general în Parlament a fost că Uniunea Europeană a vorbit destul de încet şi nu s-a făcut suficient de auzită, oricum nu pe măsura ambiţiilor sale şi nici pe măsura situaţiei care ne poate afecta nemijlocit".
Ioan Mircea Paşcu a comparat revoltele din lumea arabă cu revoluţiile anti-comuniste din Estul Europei. "Această mişcare, care are loc acum în lumea musulmană este cel puţin de proporţiile unui cutremur geo-politic, precum cel pe care l-am avut în Europa răsăriteană, în urmă cu 20 de ani", spune el.
Vice-preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European consideră că Europa se trezeşte la realitate, pentru că are "o mare problemă" foarte aproape de graniţele ei. "Această contemplaţie, eu am numit-o de tip "dolce farni