"Modalitatea prin care Romania a incercat sa rezolve problema restituirii proprietatilor nationalizate in ultimii 20 de ani a fost un esec. A creat probleme atat justitiabililor, cat si sistemului judiciar", a declarat, joi, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in cadrul conferintei "Problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO)". Ministrul Predoiu a mai anuntat ca in momentul actual un grup de lucru interministerial elaboreaza un set de masuri ca urmare a hotararii pilot a CEDO impotriva Romaniei prin care statul roman era obligat sa rezolve in 18 luni problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismului. Predoiu a precizat ca pachetul de masuri va fi prezentat in urmatoarele luni.
Minsitrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, in cadrul conferintei ca restituirea proprietatilor nationalizate si organizarea legislativa a constituit in Romania o datorie morala, de reparatie a unor traume juridice si umanitare.
"Modalitatea prin care Romania a incercat sa rezolve problema restituirii proprietatilor in ultimii 20 de ani a fost un esec.A creat probleme atat justitiabililor, cat si sistemului judiciar. Inclin sa cred ca atunci cand s-a pornit la rezolvarea problemei s-a gresit abordarea incercandu-se aplicarea principiului in natura, si nu in echivalent banesc", a declarat Predoiu.
Ministrul Justitiei a mai spus ca esecurile statului roman in tratarea problemei despagubirilor sunt ca urmare a instabilitatii politice, ce a generat o instabilitate legislativa.
"Principala cauza a insucceselor noastre a constituit-o instabilitatea politica ce a generat la randul ei si instabilitate legislativa. De aici s-a nascut si o jurisprudenta neunitara, in disonanta de multe ori cu dispozitiile si jurisprudenta C