Alcatel-Lucent va face luni in Bucuresti o demonstratie LTE (Long Term Evolution), tehnologie ce permite viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps, pe o platforma complet functionala adusa din centrul propriu de cercetare din Timisoara. Si oficialii Nokia Siemens Networks sustin ca vor prezenta o solutie LTE completa in urmatoarele saptamani. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) au precizat ca Alcatel-Lucent si Orange sunt singurele companii care au solicitat pana acum licente experimentale LTE in banda de 2,5-2,69 GHz, licente cerute pentru acest an.
Descarcarea unui clip video de 100 MB de pe internet s-ar putea face in doar 5 secunde prin intermediul tehnologiei LTE (servicii de comunicatii 4G) fata de 19 secunde prin actualele retele HSPA+ in Romania, iar lansarea comerciala a unor servicii LTE ar fi posibila in 2011, declara in decembrie 2009Dragos Chivu, director de tara in cadrul Nokia Siemens Networks Romania.
Alcatel-Lucent si Nokia Siemens Networks se intrec in solutii LTE
La momentul respectiv, Chivu sustinea ca pentru lansarea comerciala a LTE ar mai fi nevoie de terminale si de spectru de frecvente, benzile de 800 MHz (care s-ar elibera in urma tranzitiei la televiziunea digitala terestra) si 2,5 GHz-2,6 GHz (folosita in prezent de Ministerul Apararii) fiind principalele asteptari. Oficialul mai anunta ca va propune spre testare o solutie LTE a Nokia Siemens catre toti operatorii de telefonie mobila din tara.
Ce s-a intamplat de atunci si pana in prezent? Daca terminale si echipamente au aparut, lansarea comerciala mai atarna acum doar de interesul adoptarii acestor solutii de catre operatorii de telefonie mobila precum si de eliberarea spectrului de frecvente, a declarat joi pentru HotNews.ro Dragos Chivu, care nu a dorit sa comenteze ce reactii a primit di