În ciuda violenţelor de joi, soldate cu zece morţi, locuitorii din Benghazi, în Libia, au reluat vineri protestele. Trei persoane au murit şi în Yemen, în urma ciocnirilor din Sanaa şi Aden.
Orientul Mijlociu a fost şi joi teatrul unor reprimări sângeroase ale mişcărilor de protest.
În Libia, de unde informaţiile parvin cu dificultate, armata s-ar fi desfăşurat vineri în Benghazi, locul unor confruntări dure miercuri şi joi. Un locuitor a spus pentru Reuters că liniştea pare să fi revenit. Saadi Gaddafi, unul dintre fiii conducătorului, ar fi declarat la radio că se duce la Benghazi pentru a prelua funcţia de primar şi a asigura protecţia populaţiei.
Gaddafi nu se clinteşte după 42 de ani
Al doilea mare oraş din Libia, loc istoric pentru proteste, a cunoscut o noapte agitată. Protestatarii au ieşit în stradă încă din zori. Joi, anunţată ca “Ziua Mâniei”, ciocnirile cu forţele de ordine s-au soldat cu şapte morţi, după sursele oficiale şi zece potrivit surselor medicale. De marţi, 24 de persoane ar fi fost ucise, declară ONG-ul Human Rights Watch. Dar autorităţile nu recunosc decât nouă. În afară de Benghazi, violenţe au izbucnit şi la Zenten, 145 de kilometri sud-vest de Tripoli. Mai multe persoane au fost arestate, câteva posturi de poliţie şi o clădire au fost incendiate.
Pentru a contracara protestele anti-Gaddafi, aflat de 42 de ani în fruntea ţării, susţinătorii şefului statului s-au adunat joi seara în Piaţa Verde din Tripoli. “Gaddafi, părintele întregului popor”, „Populaţia susţine revoluţia şi pe conducător”, scria pe pancarte.
Puţin după miezul nopţii, Gaddafi a avut o scurtă apariţie şi a făcut o baie de mulţime. Sute de susţinători ai regimului au defilat şi în Benghazi, Sirta, Seba şi Tobruk, potrivit imaginilor televiziunilor de stat.
Yemen, 32 de ani, aceeaşi putere
În Yemen, aliat cheie al Washi