Expediţia organizată de Agenţia Spaţială Română în deşertul de pe Platoul Colorado (Utah) a fost un real succes. România a devenit membră al Agenţiei Spaţiale Europene în timpul misiunii din deşert.
Agenţia Spaţială Română (ASR) este cea de a treia organizaţie care participă la programul Mars Desert Research Station, după NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ASE). Echipajul românesc alcătuit din şase membri a fost condus de timişoreanul Virgiliu Pop, angajat ca cercetător ştinţific al ASR. “Am stat în capsula din deşert timp de două săptămâni. Era un habitat care seamănă cu ce se întâmplă pe Marte. Prima dată am ne-am cam speriat, pentru că nu ştiam dacă o să supravieţuim. Apoi, nu mai vroiam să plecăm. Ne-a plăcut foarte mult. Afară ieşeam în constum special, adunam mostre geologice şi bilogice care au fost analizate apoi în laborator”, a spus Virgiliu Pop.
Echipajul românesc a plecat în deşert pe 14 ianuarie. Acesta a fost alcătuit din inginerul Florin Mingireanu, care a rămas în România pentru a coordona prin Internet, Iulia Jivănescu, specialist în geologie şi planetologie, Beatice Gilea, biolog şi Haritina Mogoşanu, din Noua Zeelandă astronomul misiunii şi Dragoş Brătăşanu, fotograful şi ofiţerul de presă.
Vezi galerie foto realizată de Dragoş Brătăşanu
Căpitanul echipajului a fost Virgiliu Pop, cercetător ştinţific la Agenţia Spaţială Română din 2007, după ce a revenit în ţară după ce a studiat în Marea Britanie şi a lucrat în Franţa.
“Echipajul l-am selectat eu pe criteria profesionale. Şi după două săptămâni de misiune mi-am dat seama că nu m-am înşelat. Cu toţii au făcut mai multe decât m-am aşteptat”, a spus Virgiliu Pop, care a făcut studii spaţiale la Internaţional Space University, la Beijing.
Mămăligă în ziua în care am devenit membri în ASE
Misiunile în deşert au fost