Lime, sau lamaie verde, este o ruda indepartata a lamaii. Desi inrudite, cele doua fructe sunt diferite. Avand o coaja verde, o aroma mai puternica si mai proaspata decat lamaia, fructele lime sunt mai mici, mai grele si au pulpa mai densa decat lamaia. Sucul de lime este mai dulce decat cel al lamailor.
In ceea ce priveste proprietatile, lime are mai mult calciu si mai mult fosfor decat lamaile, dar mai putina vitamina C, unde campioana ramane lamaia, scrie BBC Good food.
Lime sunt originare din India, dar in prezent se cultiva in toate zonele tropicale ale planetei si sunt ingrediente importante in gastronomia din Mexic, Asia, dar si in bucataria mediteraneana. Oricum, in prezent, 15 la suta din productia mondiala de lime provine din Mexic, in timp ce India, tara de origine a acestora, produce doar 12 la suta din productia de lime.
Cele mai aromate sunt fructele care provin din Mexic, iar cele care provin din Asia sunt mai mari si mai acide. Lime sunt accesibile in tot cursul anului. Se patreaza cel mai bine la frigider.
Inainte de a folosi sucul este bine sa ajunga la temperatura camerei. Coaja de lime este foarte buna pentru a aromatiza mancaruri de legume, fripturi si prajituri. Sucul de lime este ideal in salate sau adaugat in apa de baut.
Pentru a va face o imagine completa despre aceste fructe trebuie spus ca unul contine peste 90% apa, iar in 100 de grame de fruct sunt 0,42 de grame de proteine, 0,07 lipide, care sunt concentrate in uleiurile volatile din coaja, 8,42 de grame de glucide, 14 miligrame de calciu, 117 miligrame de potasiu, 0,09 miligrame de fier. Lime contine vitamina C, toata gama de vitamine B, vitamina A, E si K.
Lime, sau lamaie verde, este o ruda indepartata a lamaii. Desi inrudite, cele doua fructe sunt diferite. Avand o coaja verde, o aroma mai puternica si mai