Interceptările, realizate în perioada 2003-2004, ar fi trebuit autorizate de un judecător independent, a hotărât astăzi Curtea Supremă. Sursa: VLAD STANESCU
Omul de afaceri Dinu Patriciu a câştigat definitiv procesul pe care l-a intentat în urmă cu cinci ani Serviciului Român de Informaţii (SRI) pe motiv că instituţia i-a interceptat ilegal convorbirile telefonice în perioada 2003-2004, fără a avea un mandat emis de un judecător.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, astăzi, recursul SRI în acest caz şi a menţinut deciziile pronunţate anterior în dosar de Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti, potrivit cărora SRI i-a încălcat omului de afaceri dreptul la viaţă privată, motiv pentru care trebuie să-i plătească despăgubiri în valoare de 50.000 de lei. Decizia ICCJ este definitivă şi irevocabilă.
Acest proces a început în 2006, când avocaţii lui Dinu Patriciu au depus la Tribunalul Bucureşti o plângere împotriva SRI, în care arătau că telefoanele omului de afaceri au fost ascultate o perioadă lungă de timp - un an şi trei luni - cu încălcarea Codului de Procedură Penală şi a Legii siguranţei naţionale şi solicitau despăgubiri în valoare de un milion de euro.
Toate deciziile de până acum s-au ghidat după jurisprudenţa CEDO
Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză lui Patriciu în iulie 2007, hotărând că interceptarea convorbirilor telefonice ale acestuia de către SRI "are caracter ilicit, iar fapta a fost săvârşită cu vinovăţie". SRI a atacat decizia Tribunalului la Curtea de Apel Bucureşti, care i-a dat câştig de cauză tot lui Patriciu, în februarie 2009. SRI a depus o nouă contestaţie, judecată şi respinsă în final, astăzi, de ICCJ.
Toate completele de judecată care sau ocupat de acest dosar şi-au întemeiat deciziile pe jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului