Înainte să înceapă această a 61 ediţie a Berlinalei, care sărbătoreşte şi 10 ani ai aceluiaşi "maestru de ceremonii", foarte vigilentul şi o gazdă cu un zâmbet fermecător, Dieter Kosslick, omul cu fularul roşu, care aminteşte de un celebru portret sau de charistmaticul fost ambasador al Franţei la Bucureşti, din anii '90, Vignal, se pomenea în presă doar despre cele două scurt metraje, intrate în competiţie, adică selectate.
De fapt era o mare izbândă, "Apele tac" al Ancăi Miruna Lăzărescu, venea parcă anume să spună adevăruri dureroase, care au costat vieţi omeneşti, despre cei care au încercat să treacă Dunărea înot, ca să-şi câştige libertatea, care le fusese îngrădită de un regim barbar şi absurd. Personajul lui Andi Vasluianu e cutremurător şi ca destin şi ca interpretare, iar relaţia dintre amici, care devenea brusc foarte încrâncenată, atunci când unul reprezenta autoritatea comunistă, îţi dă fiori de groază. În plus, la o cu totul altă secţiune, omagiul octogenarului Armin Mueller-Stahl, care a filmat în cele două Germanii, dar şi la Hollywood, fusese proiectat, cu puţin înainte, "Fuga" o producţie RDG, din 1977, în care un doctor face toate demersurile ca să o şteargă în Vest, şi mai apoi are probleme de conştiinţă! De un ridicol ideologic perfect! Aşa erau vremurile şi intrigile ... pe linie. Pe linia partidului.
Al doilea scurt metraj al lui Cristi (nume cu noroc printre realizatorii noştri) Iftime, "15 iulie", pare o continuare a "Renovării" lui Negoescu de anul trecut, în distribuţie cu Adrian Titieni, din "Colivia" lui Sitaru (care a şi fost recompensat). Mai ceva ca-n replica faimoasă "It's happening again"! Poate şi la palmares!
În schimb, apropos de Twin Peaks, mult promisul într-o vizionare privată, ce-i drept, "Tatăl fantomă", al lui Lucian Georgescu, o ecranizare a autorului Terry Gifford, care a colaborat cu David Lynch, pent