2010 a fost un an lipsit complet de ştiri pozitive pentru proiectele de termocentrale, hidrocentrale sau reactoare nucleare, în timp ce energia eoliană a devenit noua vedetă a industriei. Bilanţul anului arată că au fost montate 200 de "mori de vânt" în urma unor investiţii de circa 800 de milioane de euro. În 2015, cele mai pesimiste scenarii mizează pe 3.000 MW instalaţi, adică în jur de 1.500 de turbine şi investiţii de circa 5 miliarde de euro. Este posibil?
Energia eoliană este unul dintre puţinele domenii în care investiţiile au înregistrat anul trecut un nivel record, banii fiind alocaţi de grupuri energetice gigant, aşa cum este cazul cehilor de la CEZ sau al italienilor de la Enel. Mai mult, statisticile europene arată că în 2010 România a ocupat locul şapte în ceea ce priveşte capacitatea nou instalată în proiecte eoliene, cu 448 MW, toţi în zona Dobrogei, scrie revista BUSINESS Magazin (www. businessmagazin.ro).
Cei 448 MW pot alimenta într-un an, numai cu energie verde, peste 400.000 de gospodării cu un consum mediu lunar de 200 kWh. Practic, energia eoliană este singurul domeniu în care România poate spune că a avut anul trecut o evoluţie mai bună decât Polonia sau Austria. "România are premisele ca anul acesta să ajungă la o capacitate nou instalată de 600-1.000 MW. Se poate ca la sfârşitul anului acesta să ajungem la o capacitate mai mare decât Austria. Mai mult, în România s-au derulat anul trecut 5% din totalul investiţiilor în parcuri eoliene noi la nivel european. Aceste investiţii se fac în zona de înaltă tehnologie. Nu cred că sunt multe alte domenii în care România să aibă o astfel de performanţă", spune Ionel David, consultant pe relaţii publice în cadrul Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE), organizaţie care este activă în domeniul de profil de 2 ani şi care are 85 de membri.
Fântânele, Agighiol şi Peştera