Observatorul Geomagnetic National "Surlari" al Institutului Geologic al Romaniei a inregistrat o furtuna magnetica de grad 5, care se incadreaza in trendul prognosticat pentru aceasta perioada de ascendenta spre maximul solar al ciclului 24, asteptat in perioada 2013-2014, informeaza un comunicat citat de Agerpres.
Singurele efecte notabile ale furtunii magnetice ar putea fi aurore boreale la peste 55 de grade latitudini nordice sau sudice.
Aurorele boreale apar datorita interactiunii dintre particulele cu energie inalta - de obicei electroni - din vantul solar, cu atomii din straturile superioare ale atmosferei. Aceste coliziuni produc o excitatie a electronilor de valenta ai diferitilor atomi din atmosfera, care, atunci cand revin la starea de echilibru, emit fotoni specifici fiecarui element creand efectul spectaculos in colorit al aurorelor boreale.
De cateva secole, se cunoaste faptul ca intensificarea activitatii solare prezinta o ciclicitate cu o perioada de circa 11 ani. Ea a fost evaluata la inceput prin numarul si dimensiunile petelor care apar pe suprafata Soarelui. S-a constatat ca intre stadiul acestor pete si campul magnetic al planetei noastre exista o corelatie stransa. Eruptiile cromosferei solare ajung in zona Pamantului sub forma unui vant solar de natura plasmatica. El se indreapta spre Pamant cu o viteza de cateva sute de kilometri/secunda, fiind insa impiedicat sa ajunga pana in atmosfera terestra de scutul campului geomagnetic-magnetosfera, la o distanta de cateva raze terestre.
Observatorul Geomagnetic National "Surlari" recomanda ca afirmatiile alarmante de tipul "un tsunami solar" sa fie evitate. Perturbatiile unor transmisii radio sau satelitare sau intreruperile furnizarii de curent sunt in general strict localizate, cu precadere la latitudini foarte ridicate, iar in istoria acestora, pot fi cita