Mulți dintre pirotehniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ialomița(ISU) ar putea fi folosiți ca sursă de inspirație pentru continuarea celebrei pelicule „The hurt locker“.
Îi puteți zări prin curțile oamenilor, pe câmpuri, maluri de ape sau chiar în inima localităților urbane. De cele mai multe ori, sunt chemați să colecteze, să dezamorseze sau să distrugă muniție neexplodată din timpul celor două mari conflagrații mondiale.
„Noi suntem chirurgii bombelor. Nu avem voie să ne tremure mâna, să avem emoții sau să ezităm. Toți cei care își aleg meseria de pirotehnist trebuie să aibă un psihic solid“, spune colonelul Mihai Marian, unul din specialiștii pirotehniști din cadrul ISU Ialomița.
Doar la lumina soarelui
Una din regulile de bază ale protehnistului este cea care nu îi permite să lucreze decât ziua, la lumina soarelui. Dacă există apeluri de urgență în timpul nopții, pirotehniștii se deplasează la fața locului doar pentru a împrejmui locul semnalat și a institui pază până la ivirea zorilor. „Nu lucrăm cu lumină artificială, pentru că oricând se poate defecta în timp ce noi suntem cu mâna pe bombă. Este un risc mult prea mare, astfel încât doar în timpul zilei operăm“, spune colonelul Mihai Marian. Majoritatea intervențiilor la care sunt solicitați să intervină pirotehniștii ISU se referă la muniția neexplodată din timpul celor două războaie mondiale.
Bombe, obuze, grenade
„În primul război mondial, această zonă era folosită ca un coridor al armatei germane, care aproviziona linia frontului din zona Mărăști - Mărășești - Oituz. În timpul celei de-a doua conflagrații, aici s-au dus lupte grele între armata sovieto-română și cea germană, care se retrogea de pe frontul de est. În urma acestor evenimente, au rămas nenumărate obiecte de muniție, multe dintre ele încă active“, spune colonelul Mihai Marian. @