Aproape 4000 de locuitori din comuna Islaz s-au îmbolnăvit în ultimii ani din cauza apei din localitate, care are un conţinut ridicat de nitriţi şi cloruri. Sătenii au consumat ani în şir, de nevoie, apa otrăvită din fântâni, pentru că cea mai apropiată sursă de apă sigură este la 40 de kilometri distanţă.
Soluţia găsită de autorităţile judeţene pentru rezolvarea problemei apei din Islaz vine tocmai din Olanda. Printr-un proiect derulat de Consiliul Judeţean Teleorman cu provincia olandeză Overijssel, sătenii din Islaz au primit astăzi un laborator mobil de analiză a apei şi urmează să primească, tot de la olandezi, până la sfârşitul lunii martie, un purificator. Laboratorul de analiză mobil adus astăzi la Islaz de delegaţia olandeză va fi gestionat de Centrul de Management al Apei în parteneriat cu Apa Serv. Potrivit conducerii Consiliului Judeţean , laboratorul va deservi şi alte localităţi. „ Acesta va fi pus la dispoziţia tuturor localităţilor , prin programul de deplasare în teritoriu pe care îl vom stabili” a declarat Liviu Dragnea , preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman .
Filtrele purificatoare vor fi montate în martie
Laboratorul adus astăzi la Islaz este de fapt, doar un prim pas în rezolvarea problemei apei. Olandezii vor reveni în comună în luna martie pentru a aduce filtrele purificatoare de apă. Acesta vor fi montate la sursa de apă din comună, iar de aici, se vor putea aproviziona cu apă potabilă bună de consum, toţi localnicii.
Soluţia este una temporală, susţin autorităţile. Comuna este beneficiara unui proiect de alimentare cu apă, investiţie de peste 6.000.000 de lei, începută în urmă cu doi ani şi stagnată din lipsă de fonduri. Purificatorul va rezolva problema până când se vor aloca sumele necesare pentru finalizarea alimentării cu apă.